top of page

În timpul acestui curs, furnizat de Chain Foundation în Salonic, Grecia, participanții au colectat informaţii pe teren, prin vizite și cursuri (de obicei, la fața locului). Grupurile/echipele de lucru au transferat informațiile/documentarea în instrumentele de pe internet ale cursului, pentru ca experienţa cursului să fie îmbunătățită și extinsă ulterior. În timpul cursului în sine o mare atenție a fost acordată formelor de interpretare și de teatru.
Cursul a oferit profesorilor participant din instituţia noastră, Tatiana Bradu şi Dorinel Filiche, un model didactic pentru o educaţie promovând moştenirea culturală. S-au abordat teme principale legate de Europa, metode de predare, teatru, reflecție, utilizarea instrumentelor TIC interactive şi s-au făcut activități de teren. Instrumentele TIC ale Fundaţiei Chain pot fi folosite pentru a pregăti și realiză parteneriate și proiecte europene proprii. În acest scop, după curs, participanții au primit drepturi de coordonator în utilizarea software-ului Fundaţiei Chain pentru propria activitate didactică, din propriile școli, cât și pentru lucrul la proiect europene.
Tema generală a cursului a fost zona Mării Egee că interfață culturală între Orientul Mijlociu (Asia) și Europa. Într-o perioadă de confruntare între valorile 'crestine' și 'islamice' și discuțiile despre relaţiile Turciei (și la nivel mai larg Orientul Mijlociu și Africa de Nord) cu Europa, acest dialog intercultural este o problemă de actualitate în educație.

Tracing back Europe: from Thessaloniki to Istanbul 
(6-15/04/2016)

Obiectivele cursului

- Utilizarea de instrumente TIC (reviste on-line, serii de slide-uri, programe chat) pentru a preda istoria/geografia/arta interactiv şi motivaţional elevilor de liceu
- Dezvoltarea unor competenţe de dialog intercultural
- Promovarea respectului faţă de moştenirea culturală europeană şi descoperirea similitudinilor dintre civilizaţiile Europei
- Formarea unei viziuni unitare, cross-curriculare asupra moştenirii culturale europene prin contribuţia la o carte virtuală asupra acesteia
- Promovarea utilizării instrumentelor online pentru educaţie
- Dezvoltarea abilităţile de: comunicare şi limbaj, selectare a informaţiilor de teren şi distribuire a lor în mediul online

Pregătirea pentru curs

Pregătirea a început cu pre-înregistrarea. De la primul contact, participanţii lucrează cu uneltele Chain. În acest fel viitorii participanți au putut să cunoască proiectul şi reţeaua Chain.
După ce s-a primit confirmarea selecției de către agențiile naționale, accesul profesorilor a fost "validat". Fiecare participant a primit un cont de utilizator (nume de utilizator/parolă) pentru revista cursului. În această revistă s-au publicat articole de pregătire. Cadrele didactice s-au adus contribuţia proprie, prezentându-se și descriind elementele de patrimoniu cultural din propriul mediu. Software-ul a fost folosit în timpul cursului în sine ca un instrument obișnuit, cursul având scopul de a produce o "carte virtuală" despre subiectul cursului, ca parte a cărții generale a reţelei Chain.
Deci în timpul perioadei de pregătire, s-au folosit mai ales instrumente TIC (revista on-line, unelte slide, program de chat).

bottom of page